Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce birçok ilde “av turizmi” adı altında, yaban hayvanlarının ihaleye çıkarılarak avlanmalarına izin verilmesinin ardından bir katliam daha yaşandı.
Belirlenen tarihler arasında 10 bin lira ödeyenlerin ayı, 6 bin lira ödeyenlerin de yaban keçisi vurabilmesine izin veren yasal düzenlemeye bir çok tepki gelse de Artvin’de 6, Kastamonu’da 5, Sinop’ta 3 ve Giresun’da 1 olmak üzere 15 ayının vurulması için ihale yapılmıştı. Kamuoyunda oluşan tepkilere rağmen ihaleler ve avlanma süreci devam ettirilmişti.

yabankecisi03
Bir başka canlının gelir elde etmek adına ihaleye çıkarılarak öldürülmesi, insanı doğaya dizginsiz müdahalesinin en korkunç örneğidir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın “Üreme yeteneği düşmüş/düşme başlangıcında özellikle erkek bireyler ile popülasyon dinamiği açısından hastalıklı, sakat ve genetik bozukluğu olan bireyler öncelikle dikkate alınmaktadır” ifadeleriyle meşrulaştırmaya çalıştığı bu katliamlar kabul edilemez.
En son Giresun Çamoluk Gürçalı köyünde ‘popülasyon dışına çıkarılması kararlaştırılan’ erkek keçi, Giresunlu profesyonel avcılar tarafından vurulmuştur. Bu erkek keçi 11 yaşındadır ve hangi gerekçe ile popülasyon dışına çıkarıldığı bilinmemektedir. Ancak gerekçenin yaşlılık ve buna benzer nedenler olmadığı açıktır. Yaban keçilerinin yaşamları 15-20 yıl aralığındadır.*
Sebebi ne olursa olsun vahşi hayvanların popülasyon dışına çıkarılmaları hiçbir şekilde meşrulaştırılamaz.Biliyoruz ki milyonlarca yıldır doğa hasta olanı, kendine uymayanı ayıklar yerine yenisinin hayata tutunmasını sağlar.

yabankecisi04 yabankecisi02 yabankecisi01