Neden Bir Sonraki Sen Olmayasın? Erasmus Plus

Erasmus Plus Avcala 21-30 Haziran tarihleri arasında Erasmus Plus Projesi kapsamında Artvin'in Şavşat ilçesinde düzenlenen gençlik kampına Hemşin'den, Çanavalı (Nurluca Köyü) Dilay Bekar katıldı. Bu projeyi hayata geçiren Aykut Subaşı'na ve Hemşin Yaşam Derneği olarak orada yer almamızı sağlayan Necmettin Yemis'e teşekkür ederiz. Dilay Bekar, uluslararası bir çalışmada yer almayla ilgili deneyimlerini tüm gençlerimize aktarıyor. Neden bir sonraki genç sen olmayasın? " [Hayat sen planlar yaparken başına gelenlerdir] der İngiliz müzisyen John Lennon. Ah ne kadar haklı. Bir hafta önce planlarım bambaşka iken Hemşin Yaşam Derneği tarafından gelen bir telefonla Erasmus plus kapsamında Artvin-Şavşat’ta 9 gün sürecek Youth Games Chapter One kampına katılmam istendi. 6 ülke, 32 genç, farklı kültürler, farklı diller... Anlaşabilecek miydim? Başarabilir miydim? Çok iyi İngilizcem de yoktu üstelik! Sadece kendimi anlatabilirdim. Çekindim.. Korktum.. Lakin önüme gelen bu fırsatı geri mi çevirecektim? HAYIR..! İçimde ki sese kulak verdim. Zorluklardan kaçarak nereye varabilirdim ki..! Korkularımın, endişelerimin üstüne gitmeli zoru başarmalıydım. Öyle de yaptım. Tahmin dahi edemeyeceğim 9 gün süren bir projenin içinde buldum kendimi. Dolu dolu geçen, bol tecrübe, bol anı ve birbirinden farklı muhteşem dostluklar kazandım. İyi ki de gitmişim diyorum şimdi. Hiçbir şey gözümüzde büyüttüğümüz kadar zor ve imkansız değilmiş. Önemli olan zoru başarabilmekmiş. Bu proje de, Nasıl mı anlaştım? Neler mi yaptım? İlk başlarda bocaladım doğruyu söylemek gerekirse. Sadece konuşulanları dinledim. Sessiz kalmayı tercih ettim. Lakin öyle bir ortam ki ister istemez iletişim kurmanız gerekiyor. Bu da sizi saklandığınız kabuktan dışarı çıkarıyor. Konuşmaya başlıyorsunuz. ( Konuşma demişken basit kelimelerden söz ediyorum:))Öyle gramer yapısına uygun olup olmadığını da düşünmüyorsunuz. Sözlüğünüz yanınızda ise tamamdır bu iş. Ayrıca kelimelerin bittiği yerde de beden dili giriyor devreye. Yani korkulacak hiçbir şey yok. Aksine daha da hevesleniyorsunuz konuşmaya. Neler yaptığıma gelecek olursak; İlk gün tanışma ve ve kaynaşma oyunları oynadık. İlerleyen günlerde küçük gruplara bölündük. Konuşmayı, kaynaşmayı ilerletmek adına. Gruplar olarak, hep beraber belirlenen bir konu üzerine gazete sayfası, afişler oluşturduk. Kelimelerden şarkılar türetip, danslar ettik. Yarışacağımız parkur için doğal(çalı, çamur, çukur) engeller oluşturduk. Engelli koşu yarışı yaptık. Kültür geceleri sayesinde bambaşka kültürlerin örf ve adetlerini öğrendik, yemeklerini tattık. Şimdi ise anlatacağım bir sürü anı ve ağız dolusu gülüşler kaldı... Ve sen; eğer bu yazıyı okuyorsan dilerim bir sonraki projede yerini alır bize katılırsın. Bu eşsiz deneyime tanık olursun. UNUTMA..! İçinde ki seni keşfetmekten sakın korkma.. Hayat kısa.. Harekete geç..." Dilay Bekar 07'2019